Alles wat je moet weten over vakbekwaamheid en code 95

Terug naar het helpcenter

Wat is vakbekwaamheid code 95?
Er bestaat wat verwarring rond de term vakbekwaamheid. Ten eerste is er de vakbekwaamheid die deel uitmaakt van de vereisten om je vervoersvergunning te behalen en dus je eigen transportbedrijf op te richten. Daarnaast is er de vakbekwaamheid code 95, waarover we het in dit artikel hebben. Deze vakbekwaamheid toont aan dat je over de nodige kennis beschikt om het beroep van vrachtwagenchauffeur uit te oefenen.

Voor wie geldt code 95?
Elke chauffeur met een rijbewijs C die professioneel vervoer doet, heeft het bewijs van vakbekwaamheid nodig. Zonder geldige code 95 mag de chauffeur enkel activiteiten uitvoeren die opgesomd zijn in de vrijstellingen.

De vrijstellingen zijn zeer beperkt, zoals voor voertuigen waarvan de maximaal toegestane snelheid niet hoger is dan 45 km/u of voor voertuigen gebruikt voor niet-commercieel vervoer.

Hoe behaal ik het attest?
Wie een rijbewijs C of CE met vakbekwaamheid wil behalen, kan een gecombineerd examen afleggen bij de GOCA, de sectorfederatie voor de autokeuring en examinering voor het rijbewijs. Om het attest te behalen moet je slagen voor een theorie- en praktijkexamen.

Hoe lang is code 95 geldig?
In het vak ‘12’ op de achterkant van je rijbewijs staat tot wanneer de code 95 geldig is.
Elke 5 jaar moet je 35 u nascholing volgen bij een erkend opleidingscentrum zoals Transport Academy 
om de code 95 op het rijbewijs te behouden. De bedoeling hiervan is dat professionele bestuurders op de hoogte blijven van veranderende wetgeving en nieuwe voertuigtechnieken. 

Om je code 95 te verlengen moet je rekening houden met volgende voorwaarden:

  • De gevolgde nascholingen moeten minstens één module bevatten over elk van de drie thema’s (‘Rationeel rijden’, ‘Toepassing van de voorschriften’, ‘Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek’). 
  • Er moet minstens één praktijkgerichte nascholing gevolgd worden en hiervan minstens 3 uur achter het stuur (vb. Eco-driving of defensief rijden).
  • Het is niet toegelaten twee keer dezelfde module te volgen binnen één cyclus van 5 jaar.

In totaal moet je 35 kredietpunten hebben om je code 95 te kunnen hernieuwen. Per module krijg je 7 kredietpunten. ADR-opleidingen (voor het vervoer van gevaarlijke goederen) vallen onder thema 2 en kunnen meetellen voor 7 of 14 kredietpunten.

Waar moeten mijn buitenlandse chauffeurs opleiding volgen?
De chauffeur kan de nascholing volgen in het woonland of in het werkland. Eens de keuze is gemaakt, moeten de volledige 35 uren in hetzelfde land gevolgd worden.

Wie woont én werkt in België, moet de nascholing verplicht in België volgen. In bepaalde lidstaten
(vb. Frankrijk, Roemenië…) wordt de code 95 evenwel niet op het rijbewijs vermeld, maar op een aparte kwalificatiekaart. Bij rijbewijzen uit deze lidstaten vind je de code 95 dan ook niet terug in kolom 12. Zolang een kwalificatiekaart geldig is, wordt de code 95 niet overgenomen op het Belgisch rijbewijs.


Hoeveel kost deze opleiding?
Voor alle opleidingen kan je beroep doen op volgende subsidies:

Rijbewijs vernieuwen
Elke chauffeur die beschikt over een in België uitgegeven identiteitskaart kan op zijn/haar ‘Burgerprofiel’ nagaan welke opleidingen er nog nodig zijn om het rijbewijs te vernieuwen. Na het volgen van de 35 uren nascholing en voor de vervaldatum van de code 95 dient de chauffeur naar de gemeente te gaan om zijn/haar rijbewijs te vernieuwen.

Medische schifting 
Tip: vergeet naast de code 95 ook de medische schifting niet! Want wanneer één van beide data verstreken zijn, is er namelijk geen geldig rijbewijs meer. Hoewel het niet verplicht is, is het aan te raden om de vervaldag van de medische schifting zoveel mogelijk te laten gelijklopen met de vervaldag van de vakbekwaamheid. Op deze manier moet het rijbewijs maar één keer om de vijf jaar worden verlengd. De geldigheidsdatum vind je in kolom 11 van het rijbewijs.

Vervalt de medische schifting van jezelf of je chauffeur? Maak tijdig een afspraak bij de arts voor het medisch onderzoek. Enkel op basis van het attest van de erkende geneesheer kan je bij de gemeente je rijbewijs laten vernieuwen. De medische schifting is pas geldig als de datum op het rijbewijs is aangepast. Het is niet voldoende om het attest van de erkende geneesheer aan boord te hebben.

 

Gerelateerd aan:

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Vind je niet wat je zoekt?

Het TLV team staat voor je klaar!
Een aanvraag indienen