Nieuwe regeling investeringsaftrek vanaf 2025

Terug naar het helpcenter

De investeringsaftrek wordt vanaf 1 januari 2025 grondig hervormd. 

Basisaftrek

De basisaftrek zal 10% bedragen. Voor investeringen in digitale vaste activa wordt dit verdubbeld tot 20%. Dit zijn investeringen in software en apparatuur ter ondersteuning van digitale betalings- en facturatiesystemen, digitale boekhoudsystemen, digitale CRM-systemen, digitale e-commerce platformsystemen en digitale systemen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.

Deze aftrek is er enkel voor ondernemingen en ondernemers die voldoen aan de definitie van kleine vennootschap.

Zoals in de huidige regeling kan je deze aftrek aanvragen via de aangifte in de personen- en vennootschapsbelasting met de formulieren 275U en 276U.

Thematische aftrek

Voor zelfstandigen en kleine vennootschappen bedraagt deze aftrek 40%. Grotere vennootschappen krijgen een aftrek van 30%. Deze aftrek is van toepassing op investeringen die worden vermeld in één van de volgende categorieën:

  • investeringen in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie;
  • investeringen in koolstofemissievrij vervoer (o.m. emissievrije vrachtwagens en laadinfrastructuur met betrekking tot vrachtwagens);
  • milieuvriendelijke investeringen;
  • ondersteunende digitale investeringen (nl. investeringen die verwant zijn aan de drie voormelde investeringscategorieën).

Cumulbeperking

Er zal geen cumul meer mogelijk zijn van de verschillende investeringsaftrekken. Per investering zal je dus moeten kiezen welke aftrek er wordt toegepast, als een investering aan de criteria van meerdere categorieën voldoet.

Geen indexatie meer

De percentages in de huidige regeling wijzigen elk jaar door de koppeling aan de index. In deze regeling zijn de percentages vast.

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Vind je niet wat je zoekt?

Het TLV team staat voor je klaar!
Een aanvraag indienen