Indexatie tarieven kilometerheffing op 1 juli 2024

Terug naar het helpcenter

Op 1 juli 2024 worden de tarieven voor de kilometerheffing in Vlaanderen en Brussel opnieuw geïndexeerd. Voor een euro VI-voertuig in de zwaarste gewichtsklasse komt er in Vlaanderen 3,05% bij. In de categorie van 12 tot 32 ton stijgt het tarief met 2,60%. De laagste gewichtsklasse binnen euro VI kent de grootste stijging: 3,38%. In Brussel bedraagt de stijging voor een euro VI van meer dan 32 ton gemiddeld 3%. 

 

Tarieven-01-07-2024.png

Voordeel voor zero emissie

Om de vergroening van het logistiek transport aan te moedigen, heeft ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het voordeeltarief van nul eurocent/km vanaf 01/07/2024 toegekend aan zero-emissie voertuigen (ZEV) zoals dit al het geval was op het volledige Vlaamse wegennet. De OBU blijft echter verplicht voor ZEV. In Wallonië (Sofico) worden de emissievrije voertuigen nog steeds ingedeeld in de emissie-categorie EURO VI.

Geen uitbreiding

Er worden geen bijkomende wegen toegevoegd aan het bestaande tolwegennet in Vlaanderen noch in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Waalse Gewest heeft een deel van de N246 in Tubeke (tussen KP 0 en KP 1,45) uit het tolwegennet overgedragen naar het gemeentelijke wegennet. Op dit traject zal dus niet langer kilometerheffing voor vrachtwagens verschuldigd zijn..

Gerelateerd aan:

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Vind je niet wat je zoekt?

Het TLV team staat voor je klaar!
Een aanvraag indienen